Szivacskard Bajnokság II. edzői szemmel

Sikerült valódi versenyhangulatot teremtenünk ismét, ami nem titkolt célunk. Ugyanakkor a meglepő fordulatokat hozó – és természetesen az esélykiegyenlítés szabályai szerint születő, ebből adódóan sajátos eredmények elfogadása nem is olyan egyszerű, ahogyan azt az öltözőben kialakult, nagyon konstruktív beszélgetés mutatja. Nincsenek eltiport becsületű régi vívóim, sem egekbe magasztalt új csillagok. Vannak ellenben tapasztalatot szerző, gyakorló, ügyesedő és a sikert/kudarcot is megtapasztaló, azt kezelni tudó/tanuló tanítványaim. Legalábbis ilyennek szeretnélek látni benneteket.

Azzal együtt, hogy a megszolgált eredményt, a teljesítményt elismerjük: most így, ebben a bajnokságban, ebben a formában.

Alább olvashatjátok az este krónikáját, a veletek együtt tanuló és kísérletező edző tollából.

„Szivacskard Bajnokság II” – a direkt kieséses tábla lélektana

Meglepő, fordulatos és tanulságos aszókkal zajlott az esélykiegyenlítő elv alapján rendezett házibajnokságunk második fordulója.

A korábbi rangsor alapján szabályosan tudtam beosztani az induló 9 vívót egy négyes és egy ötös csoportba.

A versengés célja részben a játék, a vívás maga, edzés, valamint a különböző rendszerek megismerése. Az indulás továbbra is önkéntes (persze én örülök mindenkinek) a tőrforgatók közül.

Az eredmények helyén való kezelése pedig nem is olyan egyszerű, ezért is fogalmazom meg a gondolataimat.

Az első forduló vigaszágas táblájának rendszere után most keménynek tűnhetett a csoportmérkőzések alapján beosztott közvetlen kieséses tábla. Ugyanis míg az előbbinél több vereséggel is döntőbe kerülhet valaki, itt egyetlen veszteség azonnali búcsút jelent. Persze a táblára a selejtezőben kivívott rangjuk szerint kerülnek a versenyzők, ami papírforma szerint a dobogó közelébe viszi a csoportmérkőzésekben sikereseket.

3-as (Dani, Samu, Bebe), 2-es (Regi, Bendi, Panna) és 1-es (Dorka, Hanna, Gergő) szorzóval induló gyerekeknél a csoportmérkőzések után az alábbi volt a sorrend:

Regi, Gergő, Dorka, Panna, Hanna, Bebe, Samu, Bendi, Dani.

A lyukas 16-os táblán így a 8-ba jutásért Bendi és Dani küzdött, ahonnan Bendi került ki győztesen. Ebben a meglepő annyi, hogy csoportban Dani 0-ra verte az akkor még csak ébredező Bendit, aki viszont a táblára összeszedte magát (5-0). Hanna – Panna (5-2) asszója a csoportból hozott eredményt tükrözte vissza, Panna jutott tovább. A következő meglepetés Regi – Bendi (5-4), ahol a nagyon jó formában vívó és eddig veretlen Regi kikapott Benditől. Ekkor már látszott, hogy Bendi felfutó formájának kedvez ez a rendszer. (És persze elgondolkodik az ember, hogy a fene megette a direkt kiesést, hiszen egyetlen hibával elúszik minden további lehetőség – megjegyzem: a leggyakoribb lebonyolítási rendszer napjainkban ez a forma). Újabb meglepi: Dorka – Bebe csoporton belül 5-3 Dorkának, táblán vívott asszóban 5-3 Bebének, azaz: a korábbi címvédő kiesett, Bebe továbbjutó.

Meglepi 4.: a szintén veretlen Gergő balkezes Samunktól 5-3-ra kikap, így Samu jut a négybe. Mind a négy váratlan fordulatú asszónál a csoportmérközéssel épp ellentétes eredmény születik. Hát itt az esélykiegyenlítés. Ha jól van belőve, éppen ez kell, hogy kijöjjön belőle: hasonló eséllyel nyerhet az egyébként gyöngébb, tapasztalatlanabb, kisebb vívó. Komoly kihívás, izgalmas megmérettetés a nyilvánvalóan jobb vívónak. Vagyis számolunk ugyan pontokat, mert ez is így megy nagyban, de az így kialakuló sorrend igen speciális, legalábbis akkor, ha jó a kiegyenlítés: mert akkor hosszútávon közel azonos ponttal kell, hogy befejezzék a résztvevők.

Vagyis: aki győzött örüljön, hiszen a közösen elfogadott szabályok keretein belül megérdemelte, megdolgozott érte; övé a kard, próbálja megőrizni és mások próbálják elnyerni! És aki vesztett tanuljon belőle, hogy hogyan lehetne legközelebb jobb, de ne feledjétek: általunk kitalált és nem a gyors nyereségre, hanem a hosszan fenntartható játékra kihegyezett szabályokkal vívunk. Ezekből nagyon nehéz következtetéseket levonni a tényleges rangsort illetően.

Ám a rend kedvéért: Panna kiegyensúlyozottan és magabiztosan nyeri Bendi ellen a következő asszót, így ő döntőt vívhat. Bebe szintén meggyőzően győzi le Samut, vagyis az első helyért küzdhet.

Az elődöntőben Bendi szerzi meg Samu előtt a harmadik helyet, míg a döntőben Panna végig irányítóként, és biztosan kézben tartott asszóval nyeri meg a bajnokságot.

Tehát a mai sorrend (pont): 1. Panna (9), 2. Bebe (8), 3. Bendi (7), 4. Samu (6), megosztott 5. Regi (5), Hanna (5), Dorka (5), Gergő (5), 9. Dani (1)

Szabálymódosítás: azonos szorzójú vívóknál szorzó nélkül vívunk 5 tusra / 3 perc. (mivel a 2 vagy 3 találat, hasonló tudású vívóknál kevésnek tűnik egy hiteles eredményhez)

Következő forduló december közepén várható, létszámtól függően 1 vagy 2 alkalommal lebonyolított teljes körmérkőzéssel, vagy körmérkőzéses selejtezővel és körmérkőzéses döntővel.

Kedvük szerint várjuk még kis Gegőt, Barbit – bár ők az utóbbi edzéseken nem voltak, így ma én tanácsoltam, hogy ne induljanak, valamint Nándit, ha még tőrt is kézbe vesz a kardon túl :).

Gratulálok minden indulónak, sportbaráti üdvözlettel: A. bácsi

Kategória: Élménybeszámoló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Add meg az eredményt, hogy tudjuk, hogy tényleg ember vagy: *

Feliratkozás hírlevélre